nyitólap
ökológiai lábnyom
jogszabályok
technológiák
eLeMeM
referencia
linkek
személyes
elérhetőség

Liquid Manure Managing

Különböző hígtrágyakezelési technológiák áttekintése

A jogszabályok betartásának gazdaságos módja a hígtrágya nitrogéntartalmának csökkentése. A kezelés során a nitrogéntartalom a rendelkezésre álló terület függvényében csökkenthető.

A kezelés további előnye, hogy a keletkező anyagok a nyers hígtrágyához képest könnyebben kezelhetők, olcsóbban szállíthatók és olcsóbban juttathatók ki a földterületre.

Anaerob (rothasztásos) technológiák

A technológia lényege, hogy a hígtrágya teljes szárazanyag-tartalmával együtt rothasztóba kerül, ahol anaerob baktériumok fermentálják, miközben metánt és szén-dioxidot képeznek. A metán fűtésre vagy energiatermelésre fordítható.

Ez a módszer azonban a nitrogénszennyezést nem kezeli, sőt, ilyen szempontból kifejezetten hátrányos: a hígtrágya N-koncentrációja megnő. Az anaerob kezelés tehát ott jelenthet megoldást, ahol megfelelő mennyiségű földterület áll rendelkezésre az állattartó telep közelében, és megbízható kiegészítő szervesanyag-forrás is található a fermentáláshoz. Ott, ahol a sertéstelep kiöntözési lehetőségei korlátozottak, az anaerob technológia csak súlyosbítja a helyzetet.

Aerob (levegőztetéses) technológiák

A hígtrágya eleveniszapos módszerrel történő kezelésével már régóta próbálkoznak hazánkban is. A kommunális szennyvizet rendszerint élővíz befogadóra tisztítják, azaz kivonják belőle az élővizet szennyező nitrogént és foszfort (is). Ez azonban hígtrágya esetén az igen magas üzemeltetési költségek miatt megvalósíthatatlan - de fölösleges is, hiszen évezredek óta a trágyázás a talajerővisszapótlás természetes és gazdaságos módja. Értelmetlen tehát, hogy energia felhasználásával kivonjuk a hígtrágyából azokat az anyagokat, amelyek mezőgazdasági területre kijuttatva - szintén energia felhasználásával előállított - műtrágyát váltanak ki.

Reális célként azt érdemes kitűzni, hogy a hígtrágya N-tartalmát a rendelkezésre álló földterülethez igazítsuk, majd kiöntözzük, ezáltal optimalizáljuk az energiafelhasználást és a költségeket.