nyitólap
ökológiai lábnyom
jogszabályok
technológiák
eLeMeM
   Fázisszeparálás
   Tározótó
   Végtermék
   Vízfelhasználás
referencia
linkek
személyes
elérhetőség

Liquid Manure Managing

eLeMeM hígtrágyakezelési technológia

A Liquid Manure Managing technológia egységes rendszerben valósítja meg a téli tilalmi időszak betartásához nélkülözhetetlen, az előírásoknak megfelelő tározó megépítését, a nitrogéntartalom csökkentését, a bűzhatás minimalizálását és a vízgazdálkodás optimalizálását. Az üzembiztos automatizált rendszer minimalizálja az üzemeltetés élőmunkaigényét.

Fázisszeparálás

A hígtrágya először fázisszeparátorra kerül, amely leválasztja a szervesanyag lebegő, nem oldott részét.

fázisszeparátorok A hígtrágya fázisszeparációja a folyadékfázis-kezelő tehermentesítését jelenti, mivel a folyékony fázis KOI (kémiai oxigénigény)-tartalma a szeparálás hatására jelentősen csökken, így kisebb energia-felhasználással kezelhető tovább. A további kezelés során több energia takarítható meg, mint amennyit a fázisszeparálás igényel.

A Liquid Manure Managing technológiába beépített szeparátorok folyamatos terhelés esetén is üzembiztosak, emberi felügyelet nélkül is megbízhatóan működnek. A be- és kikapcsolást elektronika szabályozza. A szeparátort, különböző paramétereinek beállításával, optimalizálni lehet a hígtrágya széles határok között változó mechanikai és kémiai jellemzőinek megfelelően.

A szilárd fázis komposztálással hasznosítható, vagy almostrágya-tárolóba juttatható.

a szilárd fázis a platóra hullik

Egyes sertéstelepeken, ahol a tartástechnológiából adódóan a hígtrágya hosszabb ideig lagúnákban, gyűjtőmedencékben áll a kezelés megkezdése előtt, a fázisszeparálás hatásfoka lecsökken, mivel a frissen még jól szeparálható - lebegő vagy kiülepedő formában jelen lévő - szervesanyagtartalom a kezelés nélküli időszak alatt beoldódódik. Ilyen tartástechnológia esetén a fázisszeparálás helyettesítésére anoxikus előkezelést lehet alkalmazni, ha a friss szeparálás beiktatása aránytalanul nagy átalakítást tenne szükségessé.

A szeparálás utáni folyékony fázis a szeparátorról fóliával bélelt tározó tóba kerül.

Levegőztetett tározótó

Kiöntözés esetén a gazdaság minimum négyhavi hígtrágyát befogadni képes tározókapacitást köteles kiépíteni a 49/2001 (IV.3.) Kormányrendelet értelmében. A tározótavak térfogatát a kezelés során ki lehet használni, tehát az eleveniszapos vasbeton műtárgyakat nem kell a teljes kezelésre méretezni. Amennyiben az előkezelt hígtrágya egy ilyen tórendszerbe jut, a hígtrágya-kezelő telep tisztítási hatékonyságában tapasztalható ingadozások kiegyenlítődnek, a telep átlagos tisztítási hatásfoka a kitűzött célnak megfelel.

A tározó vízzáró fólával bélelt, garantáltan szivárgásbiztos. A bélelő fólia megfelel az előírásoknak: legalább 20 évig vízzáró marad. A vízzáróságot elektromos szivárgásfigyelő rendszer ellenőrzi.

A tározóba telepített vízterelő geotextília (adott esetben a tórendszer) csőreaktort alakít ki, azaz a frissen bekerülő (előkezelt) és a kivételi pontnál található (tólevegőztetéssel tovább kezelt) folyadék spontán nem keveredik: ezt a keverést kontrolláltan, recirkulációs szivattyú segítségével biztosítjuk a további denitrifikáció érdekében.

bélelt tározótó keverővel, reflektorral és a biofilter sarkával levegőztető csövek

A tó első szekciója kevert, a többi rész pedig levegőztetett. Ennek eredményeképpen a tóban tározott folyadék nitrogéntartalma tovább csökken. A levegőztetett tározó biztosítja továbbá a kiöntözési tilalmi időszak betartását, és az előkezelt hígtrágya szagtalanságának folyamatos fenntartását. A tározóban télen a biológiai folyamatok lelassulnak, emiatt a levegőztetés intenzitása is csökkenthető, és a tavaszi kihelyezés megkezdésének idejére ismét fokozható.

A végtermék

Nitrogén-tartalom

A 49/2001. (IV.3.) Kormányrendelet a vizek védelmében részletesen rendelkezik a hígtrágya mezőgazdasági elhelyezésének szabályairól. A legfőbb gondot általában az okozza, hogy a rendelkezésre álló terület nem elegendő a keletkező hígtrágya nitrogén-tartalmának befogadására. Ezért sok helyen megoldást jelent a hígtrágya nitrogén-tartalmának csökkentése a befogadó terület nagyságának megfelelő mértékben. A Liquid Manure Managing technológia mechanikai és biológiai módszerekkel hatékonyan képes csökkenteni a nitrogén-koncentrációt a hígtrágya-kezelés során.

Bűzhatás

Sok helyen - különösen sertéstelepek esetében - komoly gondot okoz a hígtrágya tárolása és kijuttatása közben keletkező bűz. Különösen olyan gazdaságok esetében halaszthatatlan e kérdés megoldása, ahol a lakott terület az állattartó telep irányába terjeszkedik, illetve az uralkodó szélirány a település felé mutat. A Liquid Manure Managing technológia jelentősen csökkenti a bűzhatást mind a frissen keletkezett hígtrágya, mind a tárolás, mind a kijuttatás esetében.

Kijuttatás

A nyers hígtrágya kijuttatásához speciális eszközök szükségesek. A Liquid Manure Managing technológiával lebegőanyagoktól mentes, szagtalan folyadékot nyerünk a hígtrágyából, amely így költségkímélő módon - például a meglévő öntözővezetéken - juttatható ki mezőgazdasági területre - akár vegetációs időben is tápanyagokban gazdag öntözővízként.

Vízfelhasználás

A hígtrágyás tartás még korszerű, víztakarékos technológia esetén is igen sok vizet igényel. Korunk követelménye a környezeti erőforrásokkal - így a vízzel - való takarékosság.

Az ólak, istállók, tejházak padozatának lemosására felhasznált vízzel szemben nyilvánvaló követelmény a mikrobiológiai tisztaság. A Liquid Manure Managing technológiával kezelt hígtrágya UV lámpával fertőtleníthető, ezáltal megfelel az igen szigorú követelményeknek. A kezelt hígtrágya visszaforgatásával jelentős mennyiségű vizet takaríthat meg az állattartó telep. Régebbi telepek esetén mérlegelésre érdemes, hogy a takarítási technológia korszerűsítése, vagy a hígtrágya visszaforgatása, esetleg e kettő kombinálása a vízfogyasztás csökkentésének leggazdaságosabb módja.

látkép